Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ


Συστατικά
4 φλιτζάνια για όλες τις χρήσεις  αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 1 / 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα
1 / 2 φλυτζάνι  ζάχαρη
1 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
2  αυγά

Οδηγίες 
Διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα και  τη ζάχαρη.
Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει έως ότου η επιφάνεια γίνει αφρώδες - περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει  ελαστική.
Ζυμώνουμε για λίγο και σκεπάζουμε την ζύμη μας από πάνω με μια πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί.
Όταν είναι έτοιμη χωρίζουμε την ζύμη μας σε 2 μπάλες και τις ανοίγουμε όσο μπορούμε σε στενόμακρο σχέδιο.
Απλώνουμε ότι θέλουμε σε γέμιση(μαρμελάδα ,μερέντα,κρέμα ζαχαροπλαστικής  κ.λ.π)
Τυλίγουμε σε ρόλο και με ένα μαχαίρι κόβουμε φέτες πάχους περίπου 2 δάχτυλα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 30 λεπτά.
 Αλοίψτε από πάνω με ασπράδι αυγού .Τα ψήνουμε στους 180c μέχρι να ροδίσουν.

Μια άλλη μέθοδος είναι ,μόλις ανοίξετε το φύλλο να κόψετε δίσκους με κουπ πατ ή με ένα μικρό ποτήρι ,να τα βάλετε να φουσκώσουν σκέτα στο ταψί και μόλις φουσκώσουν να κάνετε με το δακτυλο σας μια λακκουβίτσα στη μέση κάθε κομμάτιου και να γεμίσετε με ότι θέλετε.


Αν θέλετε μπορείτε να τα περιχύσετε με ένα γλάσο ζάχαρης όταν ψηθούν.
1 1 / 2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη,1  βανίλια,2 - 3 κουταλιές της σούπας γάλα.
Μπορείτε να αρωματίσετε τη ζύμη με ξύσμα πορτοκαλιού,λεμονιού,βανίλια,μαστίχα(πολύ λίγη τριμμένη με λίγη ζάχαρη στο μούλτι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου